כיצד ניתן לזהות התעללות בקשישים וחסרי ישע?

לאור החשיפה הקשה של התעללות בקשישים חסרי ישע יתכן ואנו צריכים ללמוד לקח מהמקרה הקשה. אחד מהלקחים הוא הגברת הערנות ואיתור בזמן של מקרי התעללות בקשישים. מהן נורות האזהרה שעשויות ללמד על התעללות שעובר בן משפחה חוסה סיעודי, כיצד ניתן למנוע זאת ומה יש לעשות במקרה בו נתגלתה התעללות כזו.


הזוועות שנגלו לעינינו לאחרונה בכתבה שחשפה את ההתעללות הקשה שעברו מטופלים סיעודיים בבית האבות "נאות כיפת הזהב" טלטלו לחלוטין את מנעד הרגשות של כולנו. מראות קשים, כואבים כל כך עד כדי צריבה של ממש ויחד עם זאת תחושה של כעס וזעם כנגד המתעללים וממוניהם ואכזבה קשה מהגורמים שאמורים להגן על ההורים והסבים של כולנו.

האנשים הללו, חסרי הישע הסיעודיים, שעברו חיים שלמים כאנשים בריאים וחזקים, גידלו ילדים, פרנסו וכלכלו את משפחותיהם, תרמו לחברה, בנו והקימו את מדינתנו, חלקם אף עברו שואה על פני האדמה, נפלו לעת זקנה למקום הקשה ביותר אליו יכול אדם להגיע, הזדקקות ותלות כמעט מוחלטת בזולת – הגיעו למצב סיעודי.

בעקבות החשיפה הקשה לצפייה ולהכלה אך יש לומר המבורכת, נעצרו חמישה חשודים עובדי בית האבות הסיעודי, הוחלף מנהל בית האבות והאלימות הקשה שם נפסקה לאלתר, אולם מנתוני משרד הבריאות עולה כי בשנת 2015 טופלו כ-5,000 פניות של התעללות בקשישים ויתכן מאוד כי מספרים אלו רק האמירו בשנת 2016 שנתוניה טרם פורסמו.

דבר אחד ניתן להתנחם בו, כעת המודעות לבעיה חמורה זו עלתה באופן משמעותי, אל לנו ליתן לסערה זו לחלוף כלעומת שבאה אלא יש ללמוד את המקרה, לגלות עירנות ורגישות יתר ביחס לטיב הטיפול הניתן לקרובינו הסיעודיים ולעשות הכל על מנת לשמור על בריאותם, שלמותם, נחת רוחם ולסייע להם בכל דרך אפשרית לקיים את זכותם לחיים בכבוד.

מה ניתן למעשה לעשות על מנת למנוע הישנות של מצב כזה?!

מעבר לפיקוח שנדרש מהרשויות להטיל על מוסדות לטיפול באנשים סיעודיים, שכפי שראינו כשלו מלמנוע מצב התעללות קשה מאוד בבית האבות המדובר, החל ממשרד הבריאות וכלה במשרד הרווחה והנהלת בתי האבות, אנו נדרשים להגביר את המודעות בעצמנו.

יתכן ונושא זה יש שיעמוד בראש סדר העדיפויות החברתיות-רווחיות בכנסת וכפי שראינו חברי כנסת ושרים כבר הביעו נכונותם לטפל ברצינות יתרה בעניין. אנו, הציבור, נדרשים להמשיך ולהעלות את העניין וחשיבותו ולהותירו בשיח הציבורי, אל לנו לשכוח – אותו קשיש וקשישה שצולמו בכתבה יכולים להיות בעתיד הסבים וההורים שלנו והבאים בתור הם אנחנו.

שאלה נוספת שיש להעלות על סדר היום הציבורי הוא למעשה מעמדם של אותם עובדים סיעודיים שאמונים על הטיפול בחוסים הסיעודיים, עובדים אלו מבצעים את אחת העבודות הקשות ביותר מבחינה פיזית ומנטלית ומנגד מטפלים בחסרי ישע, באנשים היקרים לנו ביותר. הם משתכרים לרוב בשכר מינימום ואינם זוכים להטבות בשכר, במעמד, לעיתים רבות אינם זוכים כלל להערכה ואף חשים כי הם מבצעים עבודה שאף אחד אחר לא היה רוצה לבצע- ואם לומר את האמת כמות שהיא- עבודה שאפילו בני המשפחה של החוסה עצמו לא היו מוכנים לבצע. יש כאן בעייתיות גדולה שעל החברה לתת עליה את הדעת ולהקצות משאבים על מנת לפתור אותה.

כיצד ניתן להבחין כי קרובנו הסיעודי סובל מהתעללות?

אל לנו לחשוב כי באשפוזו של החוסה הסיעודי במוסד סיעודי מתאים תמה עבודתנו והחלה עבודתו של המוסד. ההיפך הוא הנכון.

ראשית, יש לשמור על קשר קרוב עם החוסה הסיעודי, לבקרו לעיתים קרובות ולנסות ולשוחח עימו, להקשיב לו, לברר מה שגרת יומו וכיצד הוא מרגיש. מסתבר כי קשישים רבים לא רצו לספר על שעובר עליהם מחשש שיתנכלו להם ויתעללו בהם יותר לאור "הלשנתם", אולם ככל שתרבו בשיחות עם החוסה הסיעודי כך תוכלו ללמוד טוב יותר על תחושותיו גם אם אינו שש לספר גלויות על התעללות שעובר.

גם במקרה ומדובר במטופל סיעודי שאינו בר תקשורת, מטופל הסובל מדמנציה, אלצהיימר או פגיעה קוגניטיבית כלשהי המונעת ממנו לתקשר באופן מילולי, ניתן ללמוד על תחושותיו באמצעות שפת הגוף ושידור אותות מצוקה בדרך של התנהגות. אל תתעלמו ממצאים אלו ותנו להם מלוא תשומת הלב והבדיקה הנדרשת.

כמו כן, יש לבדוק מידי פעם את גופו של החוסה ולוודא כי אינו סובל משטפי דם ומסימני חבלה. באם נתגלו כאלו אין להקל בהם ראש ולברר מה מקורם של הסימנים.

מומלץ להיות בקשר תמידי עם הצוות המטפל, להכיר את כל חברי הצוות ולנהל עימם שיחה מידי פעם, חשוב מאוד שהצוות המטפל ידע שיש בן משפחה מעורב ומעורה בטיפול בחוסה הסיעודי.

מה עושים במצב בו אנו חושדים כי החוסה הסיעודי עבר התעללות?

במקרה בו התגלה מצב של התעללות בחוסה הסיעודי ואף אם רק הועלה חשד יש לפנות מיד להנהלת המוסד בכתב ובאופן מסודר ולהעלות את הטענות והדרישה לבדיקת המקרה. יש לשלוח העתק מהמכתב אל הגורמים המתאימים לרבות משרד הבריאות, משרד הרווחה והנהנלת בתי האבות. במידת הצורך ניתן גם לפנות בתלונה למשטרה. כמו כן, כמובן שנתונה למשפחה האפשרות לבחון העברת החוסה הסיעודי למוסד אחר.

בשלב הבא ניתן כמובן להגיש תביעה נזיקית כנגד המוסד, הסכומים אותם גובים המוסדות הסיעודיים עבור הטיפול בחוסים הסיעודיים הם גבוהים במיוחד ומדובר בעשרות אלפי שקלים לחודש, הוריכם זכאים לטיפול ראוי והגון למצבם ולתשלום אותו אתם משלמים למוסד. במידה וקרובכם סבל מהתעללות או אף אם קיבל טיפול שאינו ראוי במוסד סיעודי הנכם מומנים לפנות אלי, עו"ד ימית מוריה ישראל, להתייעצות לצורך הגשת תביעה נזיקית וקבלת פיצוי.

למאמר המלא >>

לתיאום פגישת ייעוץ בהקדם
השאירו פרטים ונחזור אליכם

עוד בנושא

ניידות

מי שסובל ממגבלה ברגליו יכול להיות זכאי לקבלת גמלת ניידות. גמלה זו משולמת מכוח הסכם הניידות, הסכם זה נחתם בשנת

קרא עוד »
דילוג לתוכן